HACCP / ISO 22000 : Sistem de management al sigurantei alimentului

HACCP – Hazard Analysis of Critical Control Points, in traducere HACCP inseamna:

Analiza riscului si (determinarea) punctelor critice de control adica identificarea oricărui pericol ce trebuie prevenit, eliminat sau redus la limite acceptabile.
HACCP este un sistem preventiv de control pentru asigurarea calitatii produselor alimentare. Principiile HACCP sunt aplicabile tuturor sectoarelor de productie de alimente si bauturi, distributie si servicii din alimentatia publica.In acest sistem sunt incluse aprovizionarea, receptia, depozitarea, productia si livrarea.Fiecare dintre aceste procese ale sistemului este evaluat din perspectiva probabilitatii de esec (failure analysis).
Directiva Consiliului Comunitatii Europene nr.93/43/EEC/14 iunie 1993 privind igiena produselor alimentare priveste asigurarea unui sistem unitar de urmarire a calitatii produselor alimentare, care sa intareasca increderea consumatorului in securitatea acestora. Incepand cu anul 1995, Legislatia romana prevede obligativitatea operatorilor din lantul alimentar a implementarii unui sistem de management al sigurantei alimentului bazat pe HACCP.
Standardul pe baza carora se poate audita si certifi ca o organizatie este ISO 22000/2005 Sisteme de manangement al sigurantei alimentului – Cerinte pentru organizatiile din cadrul lantului alimentar.
Avantajele certificarii sistemului de management al sigurantei alimentului in conformitate cu ISO 22000:
o Recunoasterea capabilitatii organizatiei de a produce distribui / comercializa alimente sigure pentru consumatori
o Calificarea ca si furnizor al marilor producatori sau retaileri
o Asigurarea conformarii la legislatia in vigoare
o O mai buna imagine in piata